Sammenhold, musik, tattoo og udlandsrejser er noget af det der kendetegner Landsgardeforeningen – Sammenslutningen af Danske Bygarder. En af AKKS’ 20 medlemsorganisationer. Hver uge landet over mødes unge mennesker i ca. 60 bygarder og spiller og træner tattoo. Her er leg, glæde og fokuseret øvning.
Sammenhold, musik, tattoo og udlandsrejser er noget af det der kendetegner Landsgardeforeningen – Sammenslutningen af Danske Bygarder. En af AKKS’ 20 medlemsorganisationer. Hver uge landet over mødes unge mennesker i ca. 60 bygarder og spiller og træner tattoo. Her er leg, glæde og fokuseret øvning.
De enkelte bygarder, der typisk har 25-50 medlemmer, er meget forskellige, der er Brass Bands, harmoniorkestre, tambourkorps og trommekorps. Alle har farvestrålende uniformer, lige fra historiske til amerikanske showbandsuniformer med hver sit snit og udseende. Der satses meget forskelligt på hver bygardes egenart – og flotte er de hver for sig. Nogle garder har orkestre, der også spiller koncertsalsmusik.
Om hvem der underviser de unge fortæller Rikke Marin Petersen fra Ruds-Vedby Garden på Sjælland:
“Vi har en utrolig kompetent og professionel underviser til at varetage både tromme, klokkespil, tungt slagtøj og fløjter, samt samspil og march. Derudover har vi fire gardister der afhjælper med undervisningen, to på fløjtesiden og to på trommesiden”
Landet over har bygarderne undervisning af professionelle musikundervisere, og orkestrene har dirigenter. Omkring 3000 unge spiller og får undervisning ugentligt, og det foregår i et tæt samarbejde mellem amatørmusiklivet og det professionelle musikliv, der hermed hjælper den musikalske fødekæde. Alle bygarder har en ret stor organisation med stærk forældreopbakning og voksne unge til at lede gardens aktiviteter, koncerter, undervisning, uniformer etc.
Garderne har ofte en daglig leder, og det er Rikke også:
“En daglig leder fungerer som en administrativ leder og er udpeget af bestyrelsen til at varetage den funktion. Funktionen indebærer meget mere for mig end blot at varetage det administrative. Der er meget psykologi i rollen også, da man skal have øje på hver enkel gardist og dennes velbefindende. Man skal skabe et rum for børn og unge, som de føler sig trygge i og hvor de kan blomstre som individer i fællesskabet. Man skal være støttepæl og samtidig professionel. Som daglig leder har jeg også et musisk ansvar overfor alle ift. niveau, samarbejde, udvikling, mulighederne, personligt, så det hele kører som smurt”
Landsformanden for Landsgardeforeningen (LGF), Carsten Petersen fortæller videre om det uniformerede kendetegn ved bygarder:
“Uniformen skaber et fællesskab, hvor der er plads til alle. Det skaber udadtil en ensartethed og et festligt syn, men indadtil et fællesskabende rum for de individer, der går i garden. De føler de er en del af noget og de kan være dem selv. Ordet ”mobbe” findes ikke i et garderleksikon, og hvad der gør en Garde attraktivt er svært at sætte fingeren på. Der er jo mange der går til sportsgrene, men en garde er noget helt særligt. Man udvikler sig – både personligt og musisk, man opnår anerkendelse for sin person og sit iver, man får oplevelser via sociale arrangementer og rejser, man får selvtillid i det musiske fællesskab, men også i det store fællesskab, hvor der er plads til alle. Og ikke mindst, så er Garderlivet en livsstil. Det kan ikke beskrives, før man selv har prøvet det!”
LGF blev grundlagt i 1992, hvorfor LGF i 2017 kan fejre 25 års jubilæum. Det skal naturligvis markeres i dagene 29. juni til 2. juli 2017. Det sker i Vejen med et Danmarksmesterskab med inden- og udendørs konkurrencer i kategorierne harmoniorkester, Brass Bands, tambourkorps, trommekorps, parademarch i Vejen centrum og et overflødighedshorn af tattoo konkurrencer. Så er man til musik, underholdning og flotte tattoos, så kom endelig forbi. Nærmere information fås også ved henvendelse til Vejen Sportscenter.
90% af organisationens medlemmer er under 30 år. Der findes 11 pigegarder, 3 drengegarder, hvor resten er blandede musikkorps af begge køn. Mange bygarder er grundlagt for mange årtier siden, hvor Danmarks ældste bygarde er Roskilde Garden fra 1935.
Læs mere:
Landsgardeforeningen – LGF: www.lgf.dk
Ruds-Vedby Garden: www.rudsvedbygarden.dk
Tekst: Steen Finsen
Foto: Peder Most Garden